Retrospectiva 2011
14.01.2012

A fost un an bun. Nu? Sa incepem.

 PROs

Am inceput sa lucrez de acas, ceea ce a insemnat 2 lucruri: mai multi bani, mai putin timp liber. Si sa fii propriul tau sef si account nu este atat de simplu si frumos pe cat pare. Dar este, fara indoiala, o provocare si un pro al acestui an. De fapt, 2011 a fost primul an in care am reusit sa ma autosustin doar din design, fara sa fiu angajat undeva. Si incepem cu lucrarile frumoase si clientii frumosi:

Studcard - primul pitch la care am participat personal, si primul castigat.

Naturland - cea mai frumoasa campanie a anului trecut, care continua si in lunile urmatoare

Transvital - primul packaging care l-am facut vreodata, vorbim desigur despre Maraton Gel, de care sunt foarte mandru; urmeaza flacoanele, dar nu va stric surpriza…

Les Foulees de la Rue - un maraton ce are loc in Franta, Beauvais de care m-am ocupat in octombrie; acolo, conceptul este agreat (si aplaudat), dar mai avem de lucru pe materialele promotionale.

TEDxCluj - a treia editie mare a conferintelor clujene, unde in 2011 am fost desemnat designerul oficial; pe langa asta, tot 2011 mi-a acordat "dreptul"  de a-mi face de cap la cel mai inalt rang cu imaginea din Mai a TEDxCluj.

Parinti Clujeni - cei mai seriosi clienti de care am parte de 2 ani incoace; ar trebui sa deschidem o sampanie imediat.

Hedi Hoka - primul client care mi-a cerut  lucrari video; care lucrari video nu i-au adus nici un ban in plus, dar fiecare a fost propriu-zis o invitatie la alta conferinta undeva in tara.

Si urmatorii clienti ii voi enumera, multumindu-le pentru sustinere si sperand sa ne vedem si in anul acesta: ASCU, T Dance, Meki.ro, Flash Me, Little Big Jeans, Ludwig, Mojo Barrel, RT Solutions (promit ca va termin site-ul anul acesta!!!) SteelOil, Octavian Rosu, Urban Gourmet, Lugano si nu in ultimul rand, Adi Hadean cu care am lucrat pe cel mai fain barter.

Mi-am indeplinit singurul target pe 2012: sa imi fac blog. Nu am ajuns blogger si incep sa cred ca nu voi ajunge niciodata unul, dar macar voi incerca sa scriu din cand in cand cate-un articol ca sa stiti ca inca traiesc.

Am inceput sa-mi platesc contul de last.fm, ceea ce e un pas foarte mare in drumul maturizari online. Am inceput sa ascult o gramada de muzica noua, dar mai ales veche.  Mentionez cu drag The Kinks (si un maraton de ascultat Kinks Radio). Urmatorul mare pas este sa-mi fac curaj si sa-mi platesc odata contul de XBL. Soon…

Am cunoscut unul din cei mai faini si indisponibili oameni la Bistrita. Este un fel de clona de a mea, si de fiecare data cand ne intalnim vorbim ore in sir numai despre filme. Il cheama Sergiu Lupse si daca il vedeti pe strada aruncati cu rosii in el. Am mai cunoscut un super mare betiv/prieten/colaborator/om-bun-la-toate-dar-mai-ales-la-casa-omului: Tudor Hossu. Impreuna cu el am cunoscut si gasca NDT despre care am numai lucruri bune de zis si le tin pumnii pentru toate proiectele care le fac. O alta familie de care am fost adoptat este cea de la Zile&Nopti, alcatuita din tatal (Dragos), frate (Lorand) si sora (Raluca). 

Am vizitat 3 tari in 2011: (cronologic) Austria, Franta si Grecia (care am revazut-o), de Craciun am pus pe mine vreo 5 kile in plus, mi-am cumparat prima sticla de Jaggermeister. Am inceput sa folosesc Final Cut Express, mi-am cumparat prima camera HD si am consumat o cisterna intreaga de cafea. Nu am facut niciun studiu pentru cea din urma, dar hai sa consideram 365 de litri de cafea pentru 2011.

Deci a fost un an bun.

 

CONs

Nu as putea spune prea multe, decat ca o mare gloata de "toti" mi-au facut zile (si nopti) grele in acest domeniu (design), cu o gramada de feedback-uri neprofesioniste. Nu voi mentiona nume si firme dar au fost, vor mai fi, si accept asta ca partea negativa a muncii intr-un domeniu in care finalitatea serviciului este un  produs intelectual.

Printre altele, cea mai mare dezamagire a fost faptul ca nu am participat la pitch-ul de rebranding pentru Home Garden, la care am fost invitat. Am fost dezorganizat, in lipsa de inspiratie si cu o seara inainte de pitch, mi-am dat seama ca nu am absolut nimic bun (sau mai bun decat orice ar fi venit). In acea seara am simtit cel mai urat sentiment de dezamagire fata de mine. Oricum, ii raman dator Teodorei Sevastru pentru invitatie.

O alta mica dezamagire a fost revista care m-a scos din lucrul de birou. Am lucrat un an intreg la revista Universul Meu Junior, de la care am plecat in noiembrie. Nu pentru ca nu mi-ar fi facut placere sa o paginez, nu pentru ca nu era bine platita, ci pentru ca dupa ce am pierdut-o a 2a oara din cauza unei pene de curent, am pierdut practic tot ce am muncit timp de 2 saptamani. Si nu e fain sa refaci totul intr-o saptamana. 

 

2012.

2012 a inceput foarte bine:

Voi face o line de tricouri illustrate de mine, pentru Kineters. Ar trebui sa fie gata in martie.

Am inceput sa lucrez cu Okian. Sunt foarte mandru. Foarte fain client.

Voi incerca sa fac un cerc de desen. Inca nu am locatie sau nume, dar lucrez la asta.

Am mai fost chemat la un pitch, care l-am pierdut (pana acum), dar cu barbia sus.

Voi face designul pentru cel mai fain blog de fashion ever! (Nu dau detalii).

Va fi un TEDxCluj in Mai. 

Asa ca, va fi un an mult mai bun. Poate ultimul. Si pana una alta, votati si anul acesta cu Bucovesan designer.